Reseskildringar

RESA IRLAND RUNT PÅ 8 DAGAR MED BIL

Dag 1

Vi startade vår resa från Helsingborg och tog Öresundståget till Kastrups Flygplats. En resa på drygt en timme. Eftersom vi hade checkat in hemifrån så var det bara att plcka ut bagage taggarna från maskinen och "droppa" väskorna. En kvart efter vi hade lämnat tåget, så var vi förbi säkerhetskontrollerna och på väg mot flyget där "boardingen" redan hade börjat. Inom en halvtimme var vi startklara och drygt två timmar senare så landade vi på Dublins flygplats.

Resan tog allt som allt ca 4 timmar från Helsingborg till Dublin.

Väl framme så tog vi oss till Auto Europas biluthyrning för att hämta ut vår förbeställda bil. Det var en Fiat Punto och denna skulle vi behålla under hela resan. Resan hade vi enbart grovplanerat och inga bokningar av rum var gjorda i förväg.

Resan startades och vi körde mot Dublin. Innan Dublin tog vi Northern Cross Route, vilket är en ringväg som går utanför Dublin, för att styra kosan ner mot Bray och Wicklow. Strax efter det att vi hade passerat Wicklow började bilen att dra åt vänster och vi förstod att någonting hade hänt. In till vägkanten och ut för att kolla vänster framhjul. Mycket riktigt hade vi fått en punktering. Öppnade bagaget för att plocka fram verktyg. Dessa fanns mycket riktigt på plats men vilka verktyg. Rena skräpet. Inget att göra åt detta utan det var bara att sätta fart. Började med att försöka hissa upp bilen när en bil stoppade bakom mig och två killar i tjugofemårsåldern hoppade ut. De kom fram till mig och frågade hur det gick och började sen att skratta när de såg mina verktyg. De bad mig vänta ett tag och gick till sin egen bil och plockade fram riktiga grejor. De satte därefter fart och bytade hjulet åt mig i ett nafs. Jag tackade för hjälpen och försökta att få betala för deras hjälp. De ville inte ha betalt utan de sa att nästa gång så var det kanske deras tur att hamna i klistret och då hoppades de att någon annan skulle hjälpa dem då. Snacka om ett härligt bemötande. In i bilen igen och färden bar vidare mot Arklowe och till Gorey där vi stannade till för att äta en bit och titta runt ett tag.

Gorey är en snabbt växande stad och det är många som bor där som pendlar till Dublin för att arbeta. Det är bara en dryg timmes körning så nånga finner detta helt acceptabelt. Det märks att det är en stad som växer snabbt och man ser många nya hus som byggs och även shoppingen är på väg att bli stor. Störst är väl Gorey Shopping Centre med bl.a Dunnes Store. Vi tittade runt lite och åt en bit mat på den härligt gamla och genuina puben Paddy Blues på North Parade.

Mätta och belåtna körde vi vidare mot Enniscorthy och mot Wexford där vi hade tänkt försöka att hitta någonstans att övernatta.

Framme i Wexford hittade vi ett hotell, Whites Hotel, som låg ganska centralt på Abbey Street. Hotellet skulle vara ett fyrstjärnigt hotell och vi bestämde oss för att testa detta. Hotellet var väl helt godkänt men knappast ett fyrstjärnigt hotell.

Vi gav oss ut för att titta runt lite grand och hamnade på National Heritage Parksom ligger ca en halv mil utanför city. Detta var ett ställe som vi varmt kan rekommendera. Här försöker man återskapa den irländska historien och man kan vandra runt bland återgivningar av irländska bostäder och vikingahus.

Efter detta verkligen intressanta besök beslöt vi oss för att gå ut och äta någonting. Vi hamnade på en riktigt förstklassig restaurang på Lower Georges Street som heter The Yard. Vi startade med ångade musslor som var helt superba och därefter tog vi in rökt torsk som var helt underbar. En riktig smakupplevelse. Till detta fick vi ett underbart gott vitt vin som kom från Australien.

Efter maten så tog vi en promenad tillbaka till hotellet och kända att dagen hade varit lång och att det var dags att dra oss tillbaka.